Putkifirmasta teollisuuden ilmanvaihdon asiantuntijaksi

Slussnäs ja kovaa työtä

Algot Slussnäs perusti putkifirman nimeltä Slussnäs 1970-luvulla. Putket olivat valurautaa ja lyijyä. Urakat vaativat taitavaa käsillä tekemistä, mutta myös suunnittelunäkemystä. Ensimmäinen urakka oli putkien vetäminen Pietarsaaressa rakenteilla olevaan 12 asunnon rivitaloon. Mitään valmiita komponentteja ei ollut, kaikki tarvittava oli valmistettava itse. Yrittäjän arki oli pitkiä päiviä ja unettomia öitä. Pikkuhiljaa Slussnäs sai mainetta osaavana LVI-alan yrittäjänä.

Tarina 1
Tarina 2

Larsmo Rör ja toinen sukupolvi

2000-luvun tultaessa nimi oli vaihtunut Larsmo Rör Oy:ksi ja yrityksen kalenteri oli täynnä. Parhaimmillaan yrityksellä oli kolmenkymmenen talon putkityöt menossa samanaikaisesti. Algot siis todella teki töitä! Vasta tässä vaiheessa yritykseen alettiin palkata työntekijöitä – yhden miehen firma alkoi kasvaa isoksi yritykseksi. Vuonna 2014 Larsmo Rör Oy valittiin Pohjanmaalla vuoden yritykseksi. Pojat Patrik ja Niklas seurasivat isänsä jalanjälkiä. Perinteistä tekemistä täydennettiin insinööriopinnoilla ja perehtymällä jatkuvasti kehittyviin menetelmiin, tuotteisiin ja laitteisiin. Myös jälkikasvun tekemistä leimaa ahkera käytännön työ ja jatkuva alan osaamisen kartuttaminen.

LVI-osaamisesta energiatehokkaisiin ilmanvaihto- ja lvi-ratkaisuihin

Yrityksen toiminta perustui alusta lähtien fiksuun suunnitteluun ja taitavaan toteutukseen. Fiksuun suunnitteluun liittyi ajatus siitä, miten projektit voitaisiin toteuttaa mahdollisimman sujuvasti ja järkevillä kustannuksilla. Tästä ei ollut enää pitkä matka ajatukseen energiansäästämisestä, ajatus, joka syntyi jo kauan ennen energiakriisiä.

Samalla Larsmo Rör kehittyi merkittäväksi isojen rakennusurakoiden ja teollisuuskiinteistöjen lvi-urakoijaksi. Kasvavat energiakulut, kiristyvät vaatimukset energiatehokkuudesta ja hiilijalanjäljen pienentämisestä vaikuttavat siihen, että rakentamisessa otettiin jatkuvasti yhä enemmän käyttöön energiaa säästäviä ratkaisuja ja laitteita. Yrityksen osaaminen karttui entisestään ja resurssien järkevään käyttöön tottuneille yrityksen ammattilaisille oli luontevaa omaksua ja ottaa käyttöön energiaa säästäviä ratkaisuja kaikissa projekteissa.

Tarina 3

Kokonaisvaltaiseen energian säästöön - ClimaPro

Algot oli aina tarkka materiaalin menekin ja kierrätyksen kanssa. Resurssien tarkka käyttö iskostui myös Patrikille. Hän alkoi miettiä, että isojen tehtaiden hukkalämpöä ei hyödynnetty riittävästi. Patrik alkoi miettiä ystävänsä Fredrikin kanssa sitä, miten lähialueilla olevien tehtaiden energiankäyttöä voisi tehostaa kokonaisvaltaisella ilmanvaihtoratkaisulla. Aika ei kuitenkaan ollut vielä kypsä, koska energia oli halpaa ja ilmastosta viis veisattiin. Patrik keskittyi vuosien ajan lvi-yrityksen johtamiseen ja Fredrik paneutui prosessiteollisuuden ilmanvaihdon suunnitteluun, toteutukseen ja käyttöönottoon Suomessa ja maailmalla.

Kunnes moni asia alkoi muuttua. Ilmastokriisi, energiakriisi ja huoli maapallon kestävyydestä käänsivät kelkan vihdoin. Oli ClimaPron aika.

Tarina 4

ClimaPro yhdistää vuosikymmenten Larsmo Rörin LVI-osaamisen, maailmalla hankittuun osaamiseen prosessiteollisuuden ilmanvaihdon suunnittelusta, toteuttamista ja käyttöönotosta. ClimaPron tuote, räätälöitävä, energiatehokas HVAC-ratkaisu toteuttaa Patrikin että Fredrikin unelman siitä, että suurin osa hukkaenergiasta on hyödynnettävissä.

Nyt aika on oikea – ClimaPron ratkaisut leviävät tehtaasta toiseen, veneteollisuudesta metalliteollisuuteen ja prosessiteollisuuteen.